En nakenbild kan ge en stark känsla att vilja vara där fotografen är och att uppleva den intimiteten som fotografera ser och får. Att ha någon som öppnar upp sig fullständigt och litar så mycket på situationen att den gör sig sårbar utan något skyddande lager. En kvinna eller man kan vara vacker utan nakenhet men med nakenheten visas den som trygg och har ett förtroende för den som fotograferar. Helt enkelt en intim situation.

Är nakenhet ett billigt sätt att skapa ett tittvärde i en bild? Ja, det kan vara det, om nakenheten inte tillför något i bilden som sådan utan bara är till för att skapa en effekt. Nakenheten kan verka som ett maktmedel där fotografen kan visa hur långt den kan gå med någon. För pengar eller för förtroende. Kanske är det modellen som vill utmana fotografen? Kanske är det så att en person inser att detta är det bästa hen någonsin kommer att se ut i sitt liv och vill därför föreviga detta. Kanske vill fotografen visa för världen att den är så här intim med denna nakna personen, men försvinner intimiteten när bilden blir offentlig? När fotografen visar upp den blir ju inte nakenheten i sig unik längre, och inte bara för fotografen.

Varför vill man fotografera sig naken? Varför vill man fotografera någon naken?

Nakenhet är väl egentligen inget man visar offentligt utan det förbehålls det personliga och intima. Det är inget man visar sin familj, det är inget man visar sina kompisar, det är förbehållet en intim relation, en person man inte sällan har sex med.

Ursprunget för nakenavbildning är sexuell!

En person som har tillgång till en annan persons nakenhet har ingen anledning att avbilda detta. Skulle det vara fallet så är det av sexuell natur.

Men om ett barn är naket är det ju inte sexuellt? Nej, men det är heller inte för avbildning eller offentligt uppvisande.

Men det kan vara vackert att se en naken kropp? Absolut men varför är det vackert? Är det för att det ger just en sexuell referens, en känsla av att vara exklusiv med denna kroppen. Att få se något man inte borde. Att få känna en tillåtelse att få komma in i denna personens inre sfär? Att få känna att man betyder något extra för denna människan som lägger sitt förtroende hos mig och visar sig naken?

Visst kan man byta nakenhet mot pengar, men då handlar det om att man byter detta förtroendet mot pengar. För vissa spelar nakenhet ingen roll och de visar gärna upp sin nakenhet, kanske till och med för sin egen sexuella upplevelse i att folk just tittar på en? Vissa känner en frihet i att vara naken typ nudister. Hur mycket sexuella anledningar har de? Det finns stammar i Afrika och Sydamerika, som inte tagit sig an med våra västerländska vanor, ja, resten av den bebodda världen, som lever nakna helt utan sexuella avsikter. Där kroppen just bara är en kropp.

Det finns länder och religioner som anser att en liten skymt av någon kroppsdel är sexuellt anspelande och väljer därför att täcka hela kroppen med plagg som inte ens avspeglar kroppsformen.

Redan de gamla grekerna avbildade ju sina kvinnor, och män också för den delen, nakna i sina statyer. Varför gjorde man det? Var det konstnärens sätt att äga modellen och gladeligen ge folket vad det ville ha, en naken kropp att titta på? 

Var det redan då ett billigt sätt att sälja sin konst? En naken kvinnostaty i trädgården sålde bättre än en fullt påklädd? 

Är det av samma anledning som vi idag publicerar Fine Art Nude på sociala medier? Det är lättare att få tittaren att stanna upp i sitt scrollande med en naken kropp, en antydan till något sexuellt?

Gömmer sig konstnärer bakom begreppet kost när de avbildar nakna kroppar? Var går gränsen mellan det sexuella, porr och finkonst? Vad är det som gör det till konst och inte porr? Vad är då porr?

Om man vänder på det och ser det ur den avbildades perspektiv. Varför vill man att det finns bilder på ens nakna person, biler som man ofta inte ens själv har kontroll på? Visst kan en person vara i en situation i livet när den känner att det inte spelar någon roll  och fullständigt gett upp sitt rykte, men vad händer när detta ändras? Förändras vår uppfattning av en person som vi har sett nakna i verkligheten? Förändras den om vi har sett dem nakna på en bild? Förändras den om vi har sett dennes kropp naken i en publikation?

Varför undrar du allt detta Ola?

Jo, för det handlar om mina känslor inför att fotografera någon naken! Jag vill ta bilden men vad ska jag göra med bilden?

Du kan väl göra som alla andra och gömma dig bakom Fine Art Nude-konceptet?

Jo, men om jag inte vill gömma mig? Varför har jag tagit bilden? Varför är bilden vacker och tilltalande? Är det just för att det är en nakenbild? Är det inte min bild som är vacker utan folk tittar på den med sexuella preferenser? Hur kommer jag undan det? 

Är problemet idag med det digitala och med internet, att spridningen är så oändligt mycket större? På 1700-talet var det inte många som hade råd att anlita en konstnär och när väl tavlan var klar fanns den bara i ett ex. Man hängde den på ett passande ställe och ville man inte visa den mera så tog man ner den. Thats it! Idag får en bild en enorm spridning, eller rättare sagt, kan få en enorm spridning och kontrollen över vem som ser den är obefintlig. -Jamen, jag vill inte att mina föräldrar ska se den! Hur hindrar man det på internet? 

Är en nakenbild ett maktmedel?

Hur kan man ta en nakenbild utan att den anspelar på sex och intimitet?

Det kan man inte! Det är hela idén bakom en avklädd bild! ….eller?

Spelar det någon roll vem som är naken på bilden man ser? Vill man se sina barn avbildade nakna? Sin chef? Sin syster eller bror? Eller är det lättare att uppskatta en nakenbild om man inte har någon relation till den avbildade? Varför?

Worksafe?

Vad är det och varför finns ordet? Är det så att man inte vill att någon annan ska veta att man tittar på denna typen av bilder. Var går gränsen i nakenhet på bilder som är worksafe och inte worksafe?

Många frågor men värda att fundera på innan man fotograferar eller låter sig fotograferas.

/Ola Åkeborn