Detta med bilder!

Vi fotografer är livrädda för AI! Varför?

Vi tänker ur vårt perspektiv som fotografer och kanske för vårt levebröd. Detta är en utveckling som vi människor har skapat, precis som när vi gick från målade porträtt till fotograferade någon gång i mitten, slutet av 1800-talet.

Sedan utvecklades teknologin mer och mer och bilderna blev bättre och bättre, och det var den med den senaste tekniken som gjorde de bästa bilderna. Under 20-30: talet började innehållet i bilderna bli allt viktigare och den tekniska kvalitén blev underordnad innehållet. Kring millenieskiftet blev det digitala fotograferandet nästan ensamt på tronen och alla som inte hängde på det tåget hamnade efter. Dessa fotografer fördömde ofta det digitala som banalt och inte på riktigt. Allt eftersom Photoshop utvecklats har också bilder förvanskats till att bli fantasier med verkligheten som ursprung. AI är bara nästa steg i utvecklingen och frågan borde ställas vem som lider av det? Självklart är det vi fotografer som förlorar inkomst. Men för beställaren eller betraktaren av bilder spelar det egentligen ingen roll vem eller hur bilden skapats. En bilds evidens är ju sedan länge förstörd. Visst man kan visa upp ett negativ eller en RAW-fil, men till vilken nytta? -Det är faktiskt jag som tagit denna bilden och ni ska betala mig för att använda den!!!

Nu är det digitalfotograferna som tvärvänder och blir utvecklingsfientliga istället för de analoga fotograferna. Det viktigaste är och förblir innehållet i bilden. Hur den är skapad är egentligen helt ointressant för gemene man. Om någon betalar för en bild så känns det självklart att de vill ha så mycket som möjligt för pengarna och där slår AI ofta en fotograf med hästlängder.

-Vad ska vi göra då?

Keep calm and carry on! Fortsätt skapa bilder som betyder något för DIG som fotograf! Inte för att tillfredsställa andra. Det är en dyster framtid som fotografyrket går till mötes men tyvärr kan vi inte stoppa denna utvecklingen för vi har själva skapat den.

-Betyder detta döden för professionell fotografi?

Inte nödvändigtvis, men det kommer att förändra branschen där innehåll blir ännu viktigare. Det kommer också att ställa större krav på fotografen att skapa en verklighet som stämmer överens med just verkligheten. Det är inte troligt att porträtt som bara är till för att avbilda en specifik person kommer att kunna göras framgångsrikt med AI, eller ett hus eller ett landskap. De som kommer att lida mest är de som livnär sig på generiska bilder där innehållet inte nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten. Men som sagt, fortsätt bara att ta fina bilder! Vi kommer att överleva enligt Darwins teorier…

-Du kan träna AI på vilket ansikte som helst och det kommer att skapa hundra procent realistiska bilder av den personen. Det är redan gjort.

-Förmodligen, men hur känner en mormor inför en sådan bild?

-Vi pratar om professionella bilder inte vanliga familjebilder!

Jag lever på att fotografera porträtt och många farmödrar har betalat mig för bilder på sina barnbarn. Det är lite det jag menar. Problemet, även med digitala bilder är att det är FÖR bra. Det finns ingen känsla kvar i bilderna, i materialet. Det är inte levande och jag tror att det är vår chans att överleva. Där kan vi komma in med bilder som kan konkurrera med den artificiella perfektionen eller den digitala bristen på liv. Detta ställer höga krav på oss fotografer och tiden då den bästa utrustningen fick flest jobb är förbi sedan länge. Innehållet kommer återigen att vara det viktiga. Vår bildvision kommer att avgöra om vi får jobben. En fotograf som inte har det kommer förmodligen inte att kunna skapa en bra AI-bild heller. Kameran har alltid varit ett verktyg för att ta bilder. Det har aldrig handlat om hur bra kameran är, utan hur bra fotografen är. Om man tittar på legenden Henri Cartier-Bresson så skapades de flesta av hans bilder med väldigt enkla kameror och de uppskattas inte i första hand för den tekniska kvaliteten, utan för innehållet, det avgörande ögonblicket https://www.akademibokhandeln.se/bok/henri-cartier-bresson/9783869307886. Det är här vi måste utvecklas som fotografer. Det är åtminstone min förhoppning…