Ofta skapar vi massa bilder vi ska ta i huvudet. Sedan letar vi efter perfekta förutsättningar att ta dem. Känner ni igen det där -Nu skulle man haft kameran med sig! Många bilder kommer till spontant, självklart, men det gäller att man är redo på det här spontana som händer framför ögonen. Ibland kommenterar folk vilken fin bild man tagit, men har ingen förståelse för att man haft denna bilden i huvudet under en längre tid och planerat hur den skulle funka som bäst, vilket väder, vad är det som stör i bilden osv… Ibland står man och fotograferar något helt annat och har bara turen att upptäcka saken som händer tre meter till höger om det man siktar på.

Denna bilden ovan är ett träd som jag kör förbi varje dag på väg till jobbet, ja, faktiskt vart jag än är på väg. Det står i en hage cirka 600 meter från mitt hem. Ensamma träd är lite av en favorit för mig men problemet med detta trädet är att även om det är ensamt så är det hundra träd till som skapar kaos i bakgrunden. Hmmm…. hur kan man lösa det? Just det, en dimmig dag! Jag har varit där en dimmig dag men då var dimman så tjock att man inte ens såg trädet. Hmmm…. en lagom dimmig dag! Tyvärr är dimma lite svår att styra över och de få ljusa timmar man har över denna årstiden är lätträknade.

Så igår så kom snön. Ett sånt där helt meningslöst snöfall som man visste redan från början att det skulle regna bort innan kvällen. Men detta la sig faktiskt lite och var så pass tätt att det kunde funka nedtonande på bakgrunden vid mitt nemesis-träd. Med kameran (Canon EOS 5D Mark II+ Zeiss Planar 50/1,4ZE) tryggt nedstoppad i en väska och en överexalterad brasilianska (hunden Bounty) i koppel traskade jag de 600 meterna från mitt hus och blev mer och mer övertygad om att detta faktiskt kunde funka. Väl framme så gällde det bara att hitta ett lagom hål i den taggtrådsomgärdade hagen och självklart är detta på helt andra sidan. Bounty överlycklig av att få springa okopplad hela vägen tillbaka i storcirklar runt den rejält tilltagna kohagen. Planen var hela tiden att fotografera trädet från norr mot söder men eftersom jag närmade mig objektet från söder blev det självklart att försök där ifrån med bara för att bekräfta att jag gjorde rätt val av angreppsriktning, och de hade jag gjort också. Bilden är alltså tagen mot söder och jag tycker den funkar?

Det finns inget dålig väder och har man rätt inställning går det att fotografera vad som helst!

/Ola